Πρόσφατη νομολογία


15 Οκτ 2024

ΣυμβΕφΔυτΜακ 78/2024: Προδικασία. Άρση κατάσχεσης αυτοκινήτου προσώπου αμέτοχου στην κακουργηματική πράξη της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου στη χώρα. Αρχή αναλογικότητας

Διατάσσεται η απόδοση αυτοκινήτου στην ιδιοκτήτριά του, η οποία δεν συμμετείχε στην πράξη για την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη, δηλαδή εν προκειμένω στην παράνομη διευκόλυνση στο ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας χωρίς τον προβλεπόμενο έλεγχο με σκοπό το κέρδος.
Το Συμβούλιο Εφετών είναι υλικά αρμόδιο να κρίνει επί της αιτήσεως που υποβλήθηκε κατά την προδικασία, δηλαδή πριν την επίδοση κλητηρίου θεσπίσματος, παρά την περαίωση της κύριας ανάκρισης και την έκδοση διάταξης για την απευθείας κλήση των κατηγορουμένων στο αρκοατήριο του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Θράκης.
Οι διατάξεις του Ν. 2960/2001 κατισχύουν των διατάξεων του ΚΠοινΔ ως ειδικότερες, κατά τη γενική αρχή ότι μεταγενέστερος γενικός νόμος δεν καταργεί προγενέστερο ειδικό. Σύμφωνα με το άρθρο 269 παρ. 3 ΚΠοινΔ, μπορεί να διαταχθεί η άρση της κατάσχεσης, αν δεν είναι πιθανό ότι θα δημιουργηθούν δυσχέρειες στην εξακρίβωση της αλήθειας. Το δε άρθρο 160 παρ. 4 του Ν. 2960/2001 προβλέπει εξαίρεση από τη δήμευση μεταφορικού μέσου που χρησίμευσε για τη διάπραξη ποινικού αδικήματος, αν αυτό ανήκει στην κυριότητα τρίτου προσώπου – μη συμμετόχου. Για την άρση ή μη της κατάσχεσης ορισμένου πράγματος, εκτιμάται ο σκοπός που ενδεχομένως εξυπηρετηθεί από τη διατήρηση της κατάσχεσης, όπως η διευκόλυνση της αποδεικτικής διαδικασίας, αλλά και οι επαχθείς συνέπειες για τον κύριο του κατασχεθέντος πράγματος της διατήρησης της κατάσχεσης, ώστε να μην παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας.
Για τους λόγους αυτούς, το Συμβούλιο δέχτηκε την αίτηση της ιδιοκτήτριας του αυτοκινήτου, το οποίο χρησιμοποίησε ο γαμπρός της εν αγνοία της, για να μεταφέρει τον σύζυγό της από τα ελληνοαλβανικά σύνορα στη Θεσ/νίκη χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, ενόσω εκείνη ήταν κλινήρης λόγω του επικείμενου τοκετού της. Το δε αυτοκίνητο της είναι απαραίτητο προκειμένου να μεταβαίνει στην εργασία της αλλά και να μεταφέρει τα δύο ανήλικα τέκνα της στον παιδίατρο.
 


Σύνδεσμος

ΣυμβΕφΔυτΜακ 78/2024 - Πλήρες κείμενο »