5 Οκτ 2017
Ο Συνήγορος του Πολίτη σε διαμεσολάβησή του σχετικά με την αναγνώριση αλλοδαπών πτυχίων Νομικής έκρινε ότι ο ΔΟΑΤΑΠ, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου, δεν νομιμοποιείται να προβαίνει αποκλειστικά και μόνο στην αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών που έχουν απονεμηθεί κατόπιν ολοκλήρωσης αλλοδαπού προγράμματος σπουδών «ομοειδούς» προς τα ημεδαπά, αποκλείοντας συνεπώς την εξέταση αλλοδαπών τίτλων που έχουν απονεμηθεί κατόπιν ολοκλήρωσης προγραμμάτων σπουδών του ιδίου περιεχομένου προς τα ημεδαπά.
Πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (Ε.Π.Κ.), στην οποία εισήχθησαν τον Σεπτέμβριο του έτους 2016, ζήτησαν από τον Συνήγορο του Πολίτη να μεσολαβήσει προκειμένου να αναγνωριστεί η ισοτιμία τίτλου σπουδών Νομικής κατόπιν ολοκλήρωσης προγράμματος σπουδών ιδίου περιεχομένου προς τα ημεδαπά.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου (∆.Σ.) του ΔΟΑΤΑΠ είχε αποφανθεί ότι δεν είναι δυνατή η αναγνώριση με την αιτιολογία ότι «δεν εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο της νομοθεσίας για αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας αλλοδαπών τίτλων (Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε έγγραφο που απέστειλε προς τον ΔΟΑΤΑΠ, τόνισε ότι από τις διατάξεις του νόμου δεν προκύπτει ότι ο Οργανισμός νομιμοποιείται να προβαίνει αποκλειστικά και μόνο στην αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών που έχουν απονεμηθεί κατόπιν ολοκλήρωσης αλλοδαπού προγράμματος σπουδών «ομοειδούς» προς τα ημεδαπά, αποκλείοντας συνεπώς την εξέταση αλλοδαπών τίτλων που έχουν απονεμηθεί κατόπιν ολοκλήρωσης προγραμμάτων σπουδών του ιδίου περιεχομένου προς τα ημεδαπά.
Ο ΔΟΑΤΑΠ ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη ότι: (α) Το πρακτικό της συνεδρίασης 169/22.6.2015, συνιστά πράξη αποδοχής της υπ’ αριθμ. 83/2015 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η εφαρμογή της οποίας, έχει καταστεί υποχρεωτική για τα όργανα του ∆ΟΑΤΑΠ μετά την αποδοχή της από τον Οργανισμό. (β) Ο ∆ΟΑΤΑΠ ζήτησε τη σχετική γνωμοδότηση από το ΝΣΚ, λόγω πληθώρας αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στον Οργανισμό για αναγνώριση αλλοδαπών πτυχίων Νομικής που έχουν απονεμηθεί από ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου και κυρίως από το Ε.Π.Κ., κατόπιν ολοκλήρωσης προγράμματος σπουδών στο «Ελληνικό Δίκαιο» ή με «Κατεύθυνση Ελληνικού Δικαίου» και (γ) Το ζήτημα εκκρεμεί ενώπιον των δικαστικών αρχών, κατόπιν αίτησης ακύρωσης του υπ’ αριθμ. 169/22.6.2015 Πρακτικού της Ολομέλειας του ∆.Σ. του ∆ΟΑΤΑΠ, που ασκήθηκε από το Ε.Π.Κ. ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στις 29 Ιουνίου 2017, το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 1755/2017 απόφαση, έκρινε ως παράνομη την απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια του ∆.Σ. του ∆ΟΑΤΑΠ, με σκεπτικό όμοιο προς αυτό του Συνηγόρου του Πολίτη, δηλαδή ότι οι διατάξεις του νόμου δεν παρέχουν στον ∆ΟΑΤΑΠ το δικαίωμα λήψης αποφάσεων κανονιστικού περιεχομένου, όπως είναι η προαναφερόμενη, και κατά συνέπεια, ο Οργανισμός υποχρεούται να προβαίνει σε έλεγχο ατομικών περιπτώσεων, κρίνοντας αποκλειστικά και μόνον βάσει των διατάξεων του νόμου.
Ολόκληρο το έγγραφο του ΣτΠ είναι διαθέσιμο εδώ.