Ε. Βόγκλης, Πιστωτική σύμβαση και προστασία της εμπιστοσύνης, 2024
Στόχος του παρόντος έργου είναι η ενασχόληση με το τραπεζικό δίκαιο και ιδίως με την πιστωτική σύμβαση, όχι μέσα από μια συνολική παρουσίαση του κλάδου, αλλά στο πλαίσιο μεθοδολογικής έρευνας και επέκτασης των δογματικών θεμελίων της, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και γενικότερα του δικαίου με την οικονομία.
Επιχειρώντας, λοιπόν, την έρευνα της πιστωτικής σύμβασης στο πλαίσιο της πραγματικής εφαρμογής του δικαίου με απώτερη επιδίωξη τη συναγωγή κρίσιμων συμπερασμάτων για όλο το αστικό δίκαιο, η έρευνα στηρίζεται σε τέσσερις άξονες και συγκεκριμένα στη σύνδεση της εξέλιξης της πιστωτικής σύμβασης με τα γνωστά μεθοδολογικά εργαλεία, την εξέταση της αλληλεπίδρασης του ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, την έρευνα της αλληλεπίδρασης δικαίου και οικονομίας και ιδίως την έρευνα του κυρίαρχου ρόλου της δεύτερης, εντοπίζοντας αξίες του συστήματος που έχουν μείζονα σημασία γι’ αυτό και μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να αναγνωρισθούν ως αρχές του δικαίου που μπορούν να αναπτύξουν ισχύ γενικότερα στο ενοχικό δίκαιο.
Ειδικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο εξετάζεται σε αδρές γραμμές η ιστορική και δογματική εξέλιξη της έρευνας του τραπεζικού δικαίου. Αναλύονται τα μέρη στα οποία διαιρείται το τραπεζικό δίκαιο, η αλληλεπίδραση του ιδιωτικού με το δημόσιο δίκαιο, αλλά και με την οικονομία. Το δεύτερο κεφάλαιο εστιάζει στην έρευνα του πυρήνα του τραπεζικού δικαίου, που αποτελεί η πιστωτική σύμβαση, και στα κύρια χαρακτηριστικά της. Στο τρίτο κεφάλαιο εξετάζονται ειδικοί τύποι της πιστωτικής σύμβασης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται μείζονος σημασίας ειδικά θέματα της πιστωτικής σύμβασης, όπως η επιρροή του δημοσίου δικαίου και του εταιρικού δικαίου κατά τη συγκεκριμενοποίηση των γενικών ρητρών. Η εργασία ολοκληρώνεται με κρίσιμα συμπεράσματα της έρευνας και μια συνολική εκτίμηση.
Διαθέσιμο σε: