Βιβλία


Το δικαίωμα στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής οικονομίας δεδομένων

Το δικαίωμα στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής οικονομίας δεδομένων
Συγγραφέας
ISBN
978-960-648-793-4
Σελίδες
XII + 130
Έτος
2024
Τιμή έντυπης έκδοσης
€ 18.0

Σ. Μαυρίδης, Το δικαίωμα στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής οικονομίας δεδομένων, 2024


Το ζήτημα της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα παραμένει επίκαιρο και αποκτά νέο νόημα και νέες διαστάσεις, αφενός λόγω των μεταβολών στη νομοθεσία που το διέπει, ιδίως με τη θέση σε εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, και αφετέρου λόγω της ξαφνικής αύξησης των κινδύνων στην προστασία τους, εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων και της ανεξέλεγκτης διάχυσης πληροφοριών και δεδομένων, ιδίως την τελευταία τριετία, με τη ραγδαία αξιοποίηση των διαδικτυακών επικοινωνιών και τη μεταβολή του τρόπου επικοινωνίας και συναλλαγών.
Με έναυσμα τις τελευταίες νομοθετικές και κοινωνικές εξελίξεις επί του ζητήματος, η παρούσα μελέτη φιλοδοξεί να αναδείξει τις διαστάσεις του δικαιώματος και τις αστοχίες στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας του και να προτείνει τρόπους πληρέστερης διασφάλισής του. Συγκεκριμένα, το έργο πραγματεύεται την έννοια της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, την εθνική και υπερεθνική της κατοχύρωση και τις μεταβολές που έλαβαν χώρα σε επίπεδο εθνικής νομοθεσίας και δευτερογενούς δικαίου.
Ακολούθως, αναφέρεται στις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, την εξέλιξή τους στον χρόνο, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιηθούν υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων του υποκειμένου. Ακόμη, στο έργο αναλύεται το περιεχόμενο και η εξέλιξη της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η σχέση της με το δικαίωμα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων, κεφαλαίων και υπηρεσιών και με τον στόχο της ενιαίας εσωτερικής αγοράς. Επιπλέον, εξετάζεται ο στόχος της δημιουργίας δεδομένων ευρωπαϊκής οικονομίας, ως έκφανση της ενιαίας ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς και τη χρήση του Κανονισμού 2016/679 (ΓΚΠΔ) και του Κανονισμού 2018/1807 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ως μέσων για την επίτευξη του στόχου αυτού. Τέλος, έμφαση δίνεται στις τάσεις που αναδύονται και ιδίως στην τάση εμπορευματοποίησης των προσωπικών δεδομένων και στο ζήτημα της αναγνώρισης περιουσιακού δικαιώματος επί αυτών, καθώς και στις σταθμίσεις σε περίπτωση σύγκρουσής του με άλλα δικαιώματα.

Διαθέσιμο σε:

     
Ανάγνωση online