Βιβλία


Αλλοδαπές δικαστικές και διαιτητικές αποφάσεις

Αλλοδαπές δικαστικές και διαιτητικές αποφάσεις
Συγγραφέας
ISBN
978-960-568-179-1
Σελίδες
XVIII + 418
Έτος
2014
Τιμή έντυπης έκδοσης
€ 44.0

Α. Άνθιμος, Αλλοδαπές δικαστικές και διαιτητικές αποφάσεις, 2014


Η θεματική των αλλοδαπών δικαστικών και διαιτητικών αποφάσεων φαντάζει για την πλειοψηφία του νομικού κόσμου ευχερής, κυρίως για όσους εκκινούν από την αντίληψη, ότι όλα τα επιμέρους ζητήματα στο συγκεκριμένο πεδίο επιλύονται με την εφαρμογή των διατάξεων του ΚΠολΔ. Ωστόσο, η προβληματική δεν επιδέχεται υπεραπλουστεύσεων: Επτά κοινοτικοί κανονισμοί, κοντά στις δέκα πολυμερείς, και δεκαεπτά διμερείς συμβάσεις επαληθεύουν εμφατικά, ότι γνώση μόνο των διατάξεων του ΚΠολΔ δεν αρκεί. Εξάλλου, η έρευνα της νομολογίας αναδεικνύει έλλειψη ορθής προετοιμασίας από μερίδα συναδέλφων, η οποία οδηγεί σε έκδοση αποφάσεων, που διατάσσουν την επανάληψη της συζήτησης για την προσκομιδή πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων. Από την άλλη πλευρά, επαναλαμβανόμενη είναι και η τάση των δικαστηρίων να σωρεύουν στη μείζονα πρότασή τους πλήθος διατάξεων, χωρίς τελικά να προκύπτει από την απόφαση τι εφαρμόστηκε κατά το υπαγωγικό στάδιο. Η πολυπλοκότητα της ύλης χρήζει συνεπώς συστηματικής επεξεργασίας, προς εξάλειψη των προαναφερόμενων καταστάσεων, οι οποίες οδηγούν σε χρονοβόρες καθυστερήσεις και οικονομική επιβάρυνση του πολίτη.

Την ανάγκη αυτή επιχειρεί να καλύψει το παρόν βιβλίο. Ειδικότερα, επιχειρείται η ταξινόμηση του νομοθετικού πλαισίου και της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων στο πεδίο της αναγνώρισης και κήρυξης εκτελεστότητας αλλοδαπών δικαστικών και διαιτητικών αποφάσεων. Βασικός στόχος του συγγραφέα είναι να διευκολύνει το έργο δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων στον ευχερή εντοπισμό του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, και της ερμηνείας του από τα ελληνικά δικαστήρια. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανά χώρα περιγραφή του εφαρμοστέου νομοθετικού πλαισίου, και τη συνοδευτική καταγραφή του συνόλου των δημοσιευμένων (και όπου κατέστη δυνατό και αδημοσίευτων) ελληνικών δικαστικών αποφάσεων για την εκάστοτε χώρα-στόχο. Υπογραμμίζεται ότι η ανάλυση του πολυμερούς ή διμερούς συμβατικού συνδέσμου ποικίλλει ανά χώρα. Ο λόγος της διαφοροποίησης σχετίζεται με τη χρησιμότητα που η πολυμερής ή διμερής σύμβαση εμφάνισε στην πράξη.

Το βιβλίο απευθύνεται πρώτιστα σε δικαστικούς λειτουργούς και συναδέλφους της μαχόμενης δικηγορίας, αλλά μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί και από ακαδημαϊκούς, προπτυχιακούς / μεταπτυχιακούς φοιτητές, στο πλαίσιο της ερευνητικής τους δραστηριότητας. Στο εισαγωγικό κεφάλαιο παρουσιάζεται συνοπτικά το υφιστάμενο – πολυεπίπεδο νομοθετικό καθεστώς, παραπέμποντας σε όλο το χρήσιμο βιβλιογραφικό υλικό για περαιτέρω έρευνα και εμβάθυνση των ενδιαφερομένων. Ακολουθεί η ανά χώρα επεξεργασία, με πλήρη καταγραφή των νομοθετικών ιδιαιτεροτήτων της καθεμιάς. Στα παραρτήματα του βιβλίου έχει συγκεντρωθεί το σύνολο του σήμερα χρήσιμου νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε ο εντοπισμός του να είναι ευχερής και άμεσος.

Διαθέσιμο σε:

     
Ανάγνωση online