Βιβλία


Η λειτουργία της Βουλής την περίοδο της πανδημίας COVID-19

Η λειτουργία της Βουλής την περίοδο της πανδημίας COVID-19
Συγγραφέας
ISBN
978-960-648-698-2
Σελίδες
271
Έτος
2023
Τιμή έντυπης έκδοσης
€ 32.0

Σ. Μηναΐδης, Η λειτουργία της Βουλής την περίοδο της πανδημίας COVID-19, 2023


Στο παρόν έργο παρουσιάζονται εκτενείς αναπτύξεις που επικεντρώνονται στα περιοριστικά μέτρα λόγω του Covid – 19, που εφαρμόστηκαν εντός του Κοινοβουλίου, προκειμένου να καταστεί απευκταία η έκβαση της υψηλής μεταδοτικότητας και νοσηρότητας του ιού χωρίς να παραβλέπονται οι αρνητικές συνέπειες της επιβολής τους.
Στο πρώτο μέρος, αναλύονται οι διακυμάνσεις σημαντικών ρυθμίσεων του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των αντίστοιχων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων λόγω του Covid – 19.
Στο δεύτερο μέρος, οι συναφείς προς τις ανωτέρω αξιολογήσεις επικεντρώνονται στην Ελληνική Βουλή. Eνώ, στα επιμέρους κεφάλαιά του, τεκμηριώνεται η αδυναμία αναστολής των εργασιών της κοινοβουλευτικής συνόδου για «σπουδαίο» ή «εξαιρετικό» λόγο και αναπτύσσονται τα σημαντικότερα διακυβεύματα ενδοκοινοβουλευτικού χαρακτήρα και οι παρεπόμενες αυτών «υγειονομικές δικλείδες ασφαλείας», όπως οι προσθήκες που εμφιλοχώρησαν στον ΚτΒ. Αξιομνημόνευτη κρίθηκε η κωδικοποίηση των σχετικών μέτρων ετοιμότητας του Κοινοβουλίου, καθώς και η αξιολόγηση του παραχθέντος κοινοβουλευτικού έργου. Στο καταληκτικό κεφάλαιο του δεύτερου μέρους εξετάζονται οι συνταγματικοί προβληματισμοί που ανέκυψαν από την επιβολή των προστατευτικών – περιοριστικών μέτρων, οι οποίοι συνιστούσαν ένα ιδιότυπο και πρωτόγνωρο πείραμα πολιτικού αυτοπεριορισμού και χαρακτηρίστηκαν ως «αποκλίνουσες» τάσεις από τον δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος.
Κατά την ανάλυση των επιμέρους θεματικών παρεισέφρησαν διαπιστώσεις αδυναμιών και επισφαλειών του κοινωνικού, πολιτικού και κοινοβουλευτικού συστήματος, που στην κοινωνική συνείδηση καταγράφηκαν όχι απλώς ως επαναφορά στην κανονικότητα, αλλά ως ευκαιρία διάνοιξης μιας πιο ευοίωνης προοπτικής των προταγμάτων (δημόσια υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, εργασία, περιβάλλον, κοινωνική αλληλεγγύη και συνεργασία) που η σημασία αλλά και η ευαλωτότητά τους κατέστησαν πληρέστερα αντιληπτές την περίοδο της υποχρεωτικής κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημικής κρίσης.

Διαθέσιμο σε:

     
Ανάγνωση online