Εμφάνιση / απόκρυψη μενού     Αρχική     Αναζήτηση
Αρχική σελίδα
Αναζήτηση  |  Online Συνδρομές  |  Επικαιρότητα  |  Με μια ματιά  |  Σχετικά  |  Βοήθεια  |  Συχνές ερωτήσεις  |  Επικοινωνία  |  Sakkoulas.gr

Βιβλία


Μελέτες Κοινοβουλευτικού Δικαίου

Συγγραφέας
ISBN
978-960-648-848-1
Σελίδες
268
Έτος
2024
Τιμή έντυπης έκδοσης
€ 32.0

Σ. Μηναΐδης, Μελέτες Κοινοβουλευτικού Δικαίου, τόμ. 1, 2024


Το παρόν πόνημα, του Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ Σίμου Μηναΐδη, υπό τον τίτλο «Μελέτες Κοινοβουλευτικού Δικαίου», τόμος Α, που συνιστά μια σύνοψη δημοσιευμάτων του σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους και επιστημονικές επετηρίδες, αποτελεί συνέχεια της δημοσίευσης της μονογραφιών του Συγγραφέα, αναγόμενων στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και στις πρακτικές εφαρμογής τους. Στη χορεία αυτών περιλαμβάνονται: «Ο επίκαιρος κοινοβουλευτικός έλεγχος» (1990), «Το Τμήμα διακοπής των εργασιών της Βουλής» (1995), «Τα εκλογικά δικαιώματα των κρατουμένων» (2009), «Ο θεσμός των βουλευτών Επικρατείας, η ένταξή του στο σύστημα της άνευ σταυροδοσίας εκλογής βουλευτών και η αρχή της άμεσης ψηφοφορίας (άρθ. 54 § 3, 51 § 3 Συντ.)» (2012), «Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή» (2022), «Η λειτουργία της Βουλής την περίοδο της πανδημίας Covid-19 (Τα διακυβεύματα και η συνταγματική αποτίμηση των μέτρων προστασίας τους)» (2023).
Στις θεματικές, που αναπτύσσονται στην επιτομή των άρθρων και στις μονογραφίες, διερευνώνται παράμετροι της συνεισφοράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου, στην αφομοίωση αντιθετικών απόψεων και στην ανάδειξη συνθέσεων με σκοπό την πραγμάτωση του κοινωνικού συμφέροντος. Και τούτο, χωρίς να παροράται ο εντοπισμός των αδυναμιών κατά τη λειτουργία του Αντιπροσωπευτικού Σώματος, οι προκλήσεις που παρουσιάζονται στις τρέχουσες συγκυρίες, ιδίως ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και στην αποτελεσματικότητα του λειτουργήματος που επιτελούν οι κοινοβουλευτικοί του εκπρόσωποι. Προς τούτο, προτείνονται ρυθμίσεις αναβάθμισης της ποιότητας του νομοθετικού έργου, η ουσιαστικοποίηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και γενικότερα η άρση των αντινομιών στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Διαθέσιμο σε:

     
Ανάγνωση online