Πρόσφατη νομολογία


26 Ιουν 2024

ΣυμβΠλημΑθ (Βουλ) 1346/2024: Απόλυτη ακυρότητα στην προδικασία, λόγω παράλειψης γνωστοποίησης στον κατηγορούμενο των δικαιωμάτων του κατά την λήψη και ανάλυση DNA

Κατά την ανάλυση Δεοξυριβονουκλεϊκού Οξέος κατ’ άρθρο 201 ΚΠοινΔ (τ. 200Α ΚΠοινΔ), εφαρμόζονται τα άρθρα 204 επ. ΚΠΔ και ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να διορίζει τεχνικό σύμβουλο. Αυτό ισχύει τόσο κατά την λήψη, όσο και κατά την ανάλυση και καταστροφή του δείγματος και, συνεπώς, όποιος διατάσσει τη διενέργεια της εξέτασης είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει εγγράφως τον κατηγορούμενο για το δικαίωμά του, όπως και για τους όρους αυτής.
Νομολογιακά είχε παλαιότερα γίνει δεκτό ότι η παράληψη του ανακριτή να ενημερώσει τον κατηγορούμενο σχετικά με τον διορισμό πραγματογνώμονα προκειμένου να ασκήσει τα δικαιώματά του, δεν προκαλεί απόλυτη ακυρότητα αν η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης ανατέθηκε σε ειδικώς από τον νόμο καθιδρυμένο εργαστήριο (ΑΠ 956/2003, 14443/1999). Ωστόσο η θέση αυτή δεν είναι πλέον αποδεκτή, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 200Α και ήδη 201 ΚΠοινΔ, που ορίζει ότι σε κάθε περίπτωση- άρα και κατά την λήψη του υλικού - εφαρμόζονται τα άρθρα 204 και 208 ΚΠοινΔ. Εξάλλου, η τεχνικά και νομικά ορθή λήψη του υλικού, ως αναγκαία μερικότερη πράξη της πραγματογνωμοσύνης, είναι προϋπόθεση για την εγκυρότητα της ανάλυσης που έπεται.
Εν προκειμένω, ο κατηγορούμενος για κατάχρηση σε βάρος ανηλίκου άνω των 14 ετών από πρόσωπο που παραδίδει μαθήματα στον ανήλικο, ουδέποτε ενημερώθηκε σχετικά με το δικαίωμα ορισμού τεχνικού συμβούλου κατά τη λήψη και την ανάλυση του βιολογικού του υλικού, ούτε του γνωστοποιήθηκε ο τόπος, ο χρόνος της λήψης και τα πρόσωπα που θα την διεξάγουν, αλλά ούτε ειδοποιήθηκε σχετικά με το θετικό πόρισμα της ανάλυσης DNA που ακολούθησε και, συνεπώς, παραβιάστηκε το δικαίωμα υπεράσπισής του. Εξάλλου, η εν λόγω ανακριτική ενέργεια δεν έλαβε χώρα στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας, ούτε αναφέρεται στη σχετική εισαγγελική επισημείωση ότι αυτή επιβάλλεται να διενεργηθεί άμεσα ώστε να μην χωρεί εφαρμογή του άρθρου 204 ΚΠοινΔ.
Για τους λόγους αυτούς, το Συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση του κατηγορουμένου και ακύρωσε τη λήψη και ανάλυση γενετικού του υλικού που διενεργήθηκαν κατά την προδικασία, διέταξε την καταστροφή του ληφθέντος δείγματος και την επανάληψη της πραγματογνωμοσύνης.

 


Σύνδεσμος

ΣυμβΠλημΑθ (Βουλ) 1346/2024 - Πλήρες κείμενο »