Πρόσφατη νομολογία


17 Μαρ 2017

ΟλομΑΠ 2/2017: Τα στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ υπάγονται στην ευνοϊκή ρύθμιση του Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμ. 2/2017 απόφασή της έκρινε ότι τα «κόκκινα» δάνεια που είχε χορηγήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) υπάγονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου, που έκανε δεκτές τις εισηγήσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου και του αρεοπαγίτη, Γιώργου Αναστασάκο, αποφάνθηκε ότι οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων από τον ΟΕΚ, εφόσον δεν έχουν περιέλθει από δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, έχουν δικαίωμα υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του ν. 3869/10 (όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4019/11). Αρκεί να υποβάλουν στη σχετική αίτησή τους στο Ειρηνοδικείο της περιφέρειάς τους, με την οποία θα ζητούν ρύθμιση των οφειλών τους.

Στο σκεπτικό τους οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν ότι εκτός του ν. 3869/2010 μένουν «όσες οφειλές προέκυψαν από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους, τέλη προς το Δημόσιο και τους ΟΤΑ, τέλη προς ΝΠΔΔ και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης» και συγχρόνως, δάνεια από ΦΚΑ, όπως ο ΟΕΚ, που δόθηκαν για προσωπικές έκτακτες ανάγκες προς ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την απόφαση, εφόσον τα δάνεια του ΟΕΚ δεν έχουν δοθεί για την κάλυψη έκτακτων στεγαστικών αναγκών, μπορούν να υπαχθούν κανονικά στις ρυθμίσεις του ν. 3869/10.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την απόφασή της επικύρωσε απόφαση δικαστηρίου της Πελοποννήσου, το οποίο μείωσε τα χρέη του δανειολήπτη, όρισε μικρές δόσεις αποπληρωμής του υπόλοιπου δανείου και μπλόκαρε την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας του. Παράλληλα απέρριψε την αναίρεση του ΟΑΕΔ (διαχειρίζεται πλέον τα δάνεια του ΟΕΚ) που υποστήριζε ότι η νομοθεσία δεν προβλέπει υπαγωγή των στεγαστικών δανείων ΦΚΑ στο ν. 3869/2010.


Σύνδεσμος

ΟλομΑΠ 2/2017 - Πλήρες κείμενο »