4 Απρ 2017
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την απόφαση της 30ης Μαρτίου 2017 στην υπόθεση Κόρδας κατά Ελλάδας (αρ. προσφυγής 51574/14) έκρινε ότι η απουσία ενδίκου μέσου με το οποίο ο προσφεύγων μπορεί να παραπονεθεί για τις ιδιαίτερες συνθήκες που τον αφορούν προσωπικά, όπως η διαδικασία απεξάρτησης, παραβιάζει το άρθρο 3 σε συνδυασμό με το άρθρο 13 της ΕΣΔΑ.
Ο προσφεύγων, κρατούμενος στο κατάστημα κράτησης Τρικάλων, προσέφυγε στο ΕΔΔΑ με την αιτίαση ότι οι συνθήκες κράτησής του ήταν ασύμβατες με το καθεστώς της υγείας του. Συγκεκριμένα, η πλήρης στέρηση κάνναβης στην οποία υποβλήθηκε χειροτέρεψε την κατάσταση της υγείας του και του δημιούργησε τάσεις αυτοκτονίας. Το Δικαστήριο εξέτασε τους ισχυρισμούς του παρόλο που, αν και κλήθηκε, δεν προσήλθε να καταθέσει τις παρατηρήσεις του.
Όσον αφορά τον ισχυρισμό του προσφεύγοντα για την παραβίαση του άρθρου 3 ΕΣΔΑ, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ελλείψεις που επισημαίνονται σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των φυλακών είναι γενικής φύσεως, χωρίς να διευκρινίζεται επαρκώς και ορισμένως με ποιον συγκεκριμένο τρόπο πλήττεται ο ίδιος. Ωστόσο, η απουσία ενδίκου μέσου με το οποίο ο προσφεύγων να μπορεί να παραπονεθεί σχετικά με τις ιδιαίτερες συνθήκες που αφορούν τον ίδιο προσωπικά, όπως η διαδικασία απεξάρτησης, παραβιάζει το άρθρο 3 σε συνδυασμό με το άρθρο 13 της ΕΣΔΑ, ενώ η έλλειψη αυτή δεν θεραπεύεται από την εφαρμογή των άρθρων 572 ΚΠΔ και 6 ΣΚ.
Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης στα γαλλικά είναι διαθέσιμο εδώ.